A bőrömre is hatással van?

A várandósság egy kivételes időszak egy nő életében. A baba érkezésével minden megváltozik, és nem csak a szó átvitt értelmében! Egy új élet fejlődik benned. Ezalatt a 9 hónap alatt a tested átalakul.

Bige Andrea - kozmetikus. Bige Bellissima kozmetika

A kismamák többsége ilyenkor amolyan Mona Lisa féle titokzatos mosollyal, 5 centivel a föld felett járnak, de vannak kivételek. Néhány leendő anyuka nem érzi magát olyan vonzónak mint előtte volt. Kiváltképpen, ha a hormonális változások tüneteit tapasztalják magukon.

Nekik sem kell kétségbe esni!

Egyrészt, mert ezek a tünetek javarészt megszűnnek a szoptatási időszak végével, másrészt, mert a mai kozmetika már anélkül képes orvosolni az ilyenkor megjelenő hormonális változások okozta problémákat, hogy akár a mamának, akár a babának ártana.

Mi változik a 9 hónap alatt?

A várandósság alatti leggyakoribb bőrtünetek közé a fokozott izzadás, az elszíneződések, a foltok, a túlzott pigmentáció, a terhességi májfolt (Ezek a homlokon, a bajuszvonalban, az orcán vagy akár az egész arcon megjelenhetnek.) és a kötőszöveti elváltozások közül a stria (bőr repedés) tartozik. Emellett esetleg számolnunk kell a túlzott szőrnövekedéssel, a bőrviszketéssel, az érelváltozásokkal és a terhességi ödéma megjelenésével is. A baba várás során sok esetben a zsíros bőr még zsírosabb lesz, gyulladttá, érzékennyé válik. Állandósulhat az enyhe bőrpír. De akár extrém száraz, szinte húzódó bőrkép is kialakulhat. Megjelenhet a terhességi pattanás, vagy igen ritkán (10.000 kismamából 1-2 esetén terhességi herpesz is, mely a szokásos helyektől eltérően a hason, karon, kézfejen, talpon, mellkason és az arcon is megjelenhet.

Mi az ami megengedett és mi nem javasolt?

A kezelés során elkerüljük a szélsőséges eljárásokat és inkább a manuális kezeléseket helyezzük előtérbe. Nagyobb szerepet kapnak a masszázsok, a különféle maszkok és pakolások, de nem kell teljesen kizárni a gépi kezeléseket sem. Ez utóbbi témában sokféle információ kering a neten. Azért írják sok helyen, hogy ne használj gépeket, mert sok országban ez az egyetlen lehetőség arra, hogy elkerüljék a pereket ha a kismama elvetél. Az ismeretlen ok miatt bekövetkező tragédiát sajnos ha nem tudják másra fogni, akkor arra fogják, ami új dolog volt a kismama terhessége alatt.

Bige Andrea - kozmetikus. Bige Bellissima kozmetika

Abban az esetben, ha te eddig is kaptál gépi kezeléseket, kérd nyugodtan ez után is. A mai gépek, már lényegesen biztonságosabbak, mint a 10-20-50 évvel ezelőttiek. Biztos lehetsz benne, hogy nem érhet áram ütés ezek használatakor. Bizonyos kezelések nem javasoltak ( kontraindikáció ) terhesség alatt. Ilyen pl a lézeres epiláció.
Az egyik dolog ami nem tiltott, de figyelni szoktunk rá, az az ultrahang. Amikor orvosnál jársz a babát ott is ultrahanggal vizsgálják, ebből is sejtheted, hogy nem lehet káros sem rád, sem a babára. Az orvosi ultrahang erősebb mint az, amit a kozmetikusod használ, tehát a kozmetikusod tuti nem fogja bántani őt. Mindettől függetlenül vannak olyan pocak lakók, akik nem kedvelik az ultrahangot. Ezt érzed majd, mert elkezd ficánkolni odabenn, és a vizsgálat során is igyekszik elúszni az ultrahangfej elől. Ha ez előfordul, jelezd ezt a kozmetikusodnak és ő választ majd helyette egy másik, hatékony kezelési módot neked.

Minden jó kozmetikusnak tudni kell, melyik elektromos kezelés meddig használható a várandósság alatt. Ne ilyenkor akarj másik szakembert választani. Akihez eddig jártál, ismeri a baba várás előtti bőrképedet és reakcióidat. Tudni/látni fogja mire reagálsz másként, mint eddig. Azonban, ha eddig sehova nem jártál, bártan kezdj el foglalkozni a bőröddel.

A kismamák kezelésénél a manuális eljárások mellett biztonsággal használható egyebek között a hidroabrázió, a fényterápia és a LED-lámpa.

Fokozottan figyelünk a szalonban használt, és az otthoni kozmetikumok hatóanyagaira is, hiszen a helyileg alkalmazott kozmetikumok egy része a közös vérkeringésen keresztül eljuthatnak a magzathoz is.

Ebben az időszakban biztonsággal alkalmazhatunk:

  • vitaminokat, kivéve az A vitamint és annak származékait ( fényérzékenyítenek )
  • cinket ( erősíti az immunrendszert )
  • hialuronsavat
  • peptideket
  • AHA savakat alacsony koncentrációban
  • nyugtató, gyulladáscsökkentő anyagokat
  • antioxidánsokat
  • természetes fényvédőket
  • Q10-et

Amit viszont érdemes kerülni az otthoni bőrápolás során is:

  • parabének
  • színezékek
  • egyes illóolajok nagyobb koncentrációban pl. rozmaring, zsálya, bazsalikom

A fokozott foltképződésre való hajlam miatt a legfontosabb kozmetikum ebben az időszakban egy jól kiválasztott fényvédőkrém, hiszen a pigmentfoltot egyszerűbb megelőzni, mint kezelni. Ha természetes hatóanyagot keresel, akkor kiválóak a kövirózsás vagy uborkás készítmények.

Ha már problémát okoz a folyadékvisszatartás, akkor enyhe nyirokelvezetést és nyirokmasszázst is alkalmazhatunk a karon és a kézen egyaránt.

A nem kívánatos szőr eltávolítását kizárólag gyantával vagy cukorpasztával végezhetjük. Tilos a lézeres és a tűs szőrtelenítés, emellett a szőrtelenítő krémek sem ajánlottak.

Ebben az időszakban újra tervezzük vendégünk otthoni arcápolási rutinját is, hiszen ilyenkor jó eséllyel változtatnia kell a megszokott kozmetikumain.

Ha anyai örömök elé nézel, tápláló olajokban és vitaminokban gazdag, ellenőrzött bio és natúrkozmetikumokkal segítek megtartani vagy helyreállítani bőröd szépségét és egészségét.

Ha kérdésed van, fordulj hozzám bizalommal. Szívesen válaszolok privátban, vagy közérdekű kérdés esetén, ha hozzájárulsz, akkor az oldalon keresztül vagy egy újabb blog formájában.

Ha van a környezetedben kismama, lepd meg őt egy hozzám szóló ajándékutalvánnyal, hogy érezze ebben az állapotban is lehet gyönyörű!

Minden szépülni vágyót szeretettel várok,

Andi

Kép: canva

Ha tetszett, kérlek oszd meg!