Egy korábbi blogban írtam arról mi a különbség a vegán-, bio- és natur kozmetikumok között. Akkor megemlítve a különböző minősítéseket, melyek alapján a kozmetikumokat besorolják a fentebbi címkék alá. Lássuk ezeket most részletesen.

Minél több ilyen minősítése van egy gyártónak vagy a termékének, annál biztosabb lehetsz abban, hogy jó minőségű terméket vásárolsz. Ha pedig azzal is tisztában vagy melyik jelecske mit jelent, akkor biztosan azt fogod megvásárolni amit valóban szeretnél.

A nemzetközi felmérések szerint a következő években az ökobarát, fenntartható szépségápolási cikkek forgalma és a holisztikus kezelési módok iránti érdeklődés fog nőni. (Milyen mázli, hogy nálam mindkettőt megtalálod. 😊 )

Ezt a tendenciát követik az egyre nagyobb számban megjelenő a natur, bio minősítő szervezetek is. A legnevesebbekkel és legszigorúbbakkal kezdve ilyen minősítők a BDIH, COSMOS, ECOCERT, HALAL ( ez a legszigorúbb Iszlám minősítés ) , Demeter, Soil Association, Natur, Biokontroll. Ezen szervezetek logóit azért érdemes megjegyezni, mert minőségi garanciát is jelentenek.

A bio vagy organikus megjelöléssel ellátott termékek általában környezetbarátok. Ez azt jelenti, hogy „készítésük során figyelembe vették a föld érdekeit”, azaz lehetőség szerint megújuló forrásból származó alapanyagokból, környezetbarát technológiával készültek a kozmetikumok. Kozmetikumok esetében a Bio kategória sosem egészségvédelmi, hanem környezetvédelmi kategória!

A természetes eredetű hatóanyagok iránti egyre erősödő kereslet miatt sok gyártó okkal vagy ok nélkül állítja a készítményeiről, hogy natur, bio vegán, stb. Hogy ez ellenőrízhető legyen, létrejöttek a minősítő szervezetek.

A kozmetikumok minősítésénél mindig a minősítő szervezet határozza meg, hogy mit szabad és mit nem. A különböző szervezetek, egymástól eltérő kritérium rendszer alapján dolgoznak, de szinte mind a környezetvédelmi szempontokat veszi alapul a legnagyobb mértékben. Vagyis, nem mindegyik szervezet engedélyezi ugyanazokat a hatóanyagokat, és a megengedett hatóanyag arányok is változóak lehetnek.

Tehát, ha biokozmetikumot keresel, érdemes olyan minősítő pecsétjét keresni, amelyek nagyok, ismertek vagy nyilvánosan letölthető kritériumrendszer alapján dolgoznak. (Segítek: ezek azok, amiket nyomtatott nagy betűkkel írtam. Ezek többsége a pecséteken is így szerepel.)
Több európai minősítő szervezet együttműködéséből ( BDIH, Cosmebio, Ecocert, ICEA, Soil Association ) jött létre a COSMOS Standard, amelynek célja a szabályozás tisztábbá és átláthatóbbá tétele. Magyarországon a tanúsításokat a Biokontroll Hungária Nonprofit Zrt. végzi.

Azok a készítmények amelyek valami miatt nem minősítettek, egy új kategórát kaptak. Ezek lettek a natúrkozmetikumok. Attól, hogy nem minősített egy termék, még nem biztos, hogy rossz!

Általában két oka van annak, hogy egy termék nincs minősítve.

Az egyik, hogy az adott kozmetikum nem felel meg a minősítés által előírtaknak, de szeretne ebből a közösségből vásárlókhoz jutni. A másik az, hogy a gyártó nem tudja kifizetni a minősítés költségeit. Ők kényszerből esnek ebbe a kategóriába. Ilyenkor igyekeznek a címkén jelölni azokat az alapanyagokat, melyek bio termesztésből származnak.

Olyan piktogrammal is találkozhattok egy-egy termék hátoldalán melyek az allergén mentességet jelölik. Pl. Parabén, ásványi olaj, szilikon, mikro- és folyékony műanyag, mesterséges színezék mentes.
Ezek mind segíthetik a választásodat.

Fokozatosan kivezetésre kerül a natúr besorolás. Helyette majd egy % számot fogsz találni és a Natural Origin kifejezést. Ez a % szám fogja megmutatni, hogy a kozmetikumban lévő hatóanyagok mekkora része származik a természetből. Ez persze nem fog utalni az előállítás munkafolyamatainak környezetre gyakorolt hatására.

Végül ismételjük át:

A Vegán kozmetikum, mint azt a korábbi blogban is említettem, nem mindig tartozik a natúr kozmetikumok kategóriájába, mert ez tartalmazhat parabént vagy más kiegészítő anyagokat, melyek a natúr kozmetikumokban nem megengedettek. Csak növényi hatóanyagokat használhatnak, állati eredetűt nem.
Sem az összetevőit, sem a kész terméket nem tesztelik állatokon. Ez a Cruelty – free, azaz kegyetlenség mentes. Ez utóbbi egyébként minden Euróbában forgalomba kerülő kozmetikai termék esetében kötelező előírás.

A vegán kozmetikumok ismertebb minősítő szervezetei: Vegan Action- Certified Vegan, The Vegan Society. Mindkét cég a terméket és nem a gyártót vagy a gyártási folyamatot minősíti.

Natúr kozmetikum: Szintetikus illat-, színezőanyagoktól, tartósítószerektől mentes. Csak növényi olajokat, vajakat tartalmaz. Tartalmazhat állati összetevőket pl. méhviasz, lanolin, de a természetes összetevők legalább 70%-ának bio minősítésűnek kell lenni. Nem lehet benne allergiás folyamatot kiváltó illat és színezőanyag, szilikon , paraffin, mesterséges emulgeálószer. Az alapanyagok előállításánál kerülni kell bizonyos eljárásokat. Pl. génmódosítás.

Biokozmetikum: A legmagasabb tisztasági fokozatot képviseli, azaz a teljes vegyszermentességet. Az alapanyagok 95%-ának ökológiai eredetűnek kell lenni, a maradék 5% hagyományos növényi vagy állati eredetű termék, illetve természetes anyag. Pl. agyag. Az alapanyagok étkezési minőségűek. Nem tartalmazhat szintetikus illat-, és színezőanyagokat, kőolajszármazékokat, szilikont, génmódosított összetevőket. Tiltott a sugárkezelés és az állatkísérlet.

A piktogrammok könnyebb megjegyezhetősége kedvéért tettem ide nektek Molnár Ferenc Ilcsi bácsitól kapott összefoglaló táblázatot, mely azt mutatja, hogy jelenleg hányféle és milyen minősítéssel rendelkeznek az általam is használt és világszerte ismert, kedvelt Ilcsi kozmetikumok.

Szeretettel,

Andi

Ha tetszett, kérlek oszd meg!

Képek: canva