Benőtt szőrök és az ezek miatt keletkezett pattanások.

Láb, fazon vagy férfiaknál az arcon végzett szőrtelenítés sokszor okoz látványos és kellemetlen tüntet. Az eltávolított szőrök helyén kicsi esetleg később naggyá és gyulladttá váló szőrtüsző gyulladást. Ha egy kicsit megismerjük a kialakulásuk okait, elkerülhetjük megjelenésüket vagy, ha arról lekéstünk  orvosolhatjuk a meglévő problémát. A benőtt szőrszálak keletkezési okai különbözőek. Okozhatja a bőr kisebb mértékű hidratációja, a szőrök helytelen eltávolítási módja, vagy a genetikailag örökölt erős és göndör szálak is.  Az ok megállapítása a kozmetikus szakterülete.

Kétféle szőr benövés létezik. Az egyik a felszínes a másik a rejtetten benőtt szőr. A felszínes alig okoz gondot mivel csak kiszáradt, elhalt hámréteg fedi. Ez akadályozza a szőrt, hogy kibújjon a szőrtüsző nyílásán. Ez a probléma a bőr megfelelő hidratálásával, rendszeres hámlasztásával, esetleg kis dörzsöléssel ( masszázs kesztyű ) fájdalom mentesen, könnyen megszüntethető.

A rejtetten benőtt szőrszálakhoz hozzáértő szakember segítségére is szükség van. Ilyenkor a kozmetikus drasztikusabb hámlasztó szerekkel kezeli a problémás bőrt, hogy a szőrszál növekedéskor ne elfeküdve, hanem a megfelelő irányba állva törjön a bőrfelszín felé.

Bikini vonal területén előfordulhat, hogy a benőtt szőrszál apró fekete pöttynek, vagy piros dudornak látszik, ami később begyullad, lilássá válik. Általában ilyenkor kezdik piszkálni, nyomogatni a vendégek, amivel a helyzet csak tovább romlik. Az ilyen szőrszálak esetén szintén fontos a megfelelő, rendszeres hidratálás, bőrhámlasztás és a szőrszálak megfelelő irányú eltávolítása, fertőtlenítés és a bőr utókezelése.

Szőrtüsző gyulladásról akkor beszélünk, ha a szőr kibújás közben megsérti a bőrfelszínt. A sérülés helyén baktériumok telepszenek meg, melyek gyulladást okoznak. Ilyenkor a piros pöttyöcske belseje gennyet tartalmaz, melyen keresztül bújik tovább a fejlődő szőrszál ezzel utat nyitva a kórokozók mélyebbre jutásához a bőrfelszín alá. Vagyis a gyulladás mélyebb rétegeket is érinthet. Ilyenkor jönnek létre a látványos, nagy, gyulladt „puklik”.  Ezek elkerülésére a legcélravezetőbb, ha kozmetikushoz fordulsz mielőtt hozzákezdenél kinyomkodni a kis fekete vagy piros pöttyeidet.  Nyomkodás hatására ugyanis a genny bekerül a nyirok és véráramba, így a gyulladás kiterjedhet a többi környező szőrtüszőre is tovább rontva a helyzeten.

Ha ilyen vagy ehhez hasonló bőrproblémád adódna, mindenképpen keress fel egy problémás bőr kezelésében is jártas szakembert és kérd a segítségét.

Üdv,

Andi

Ha tetszett, kérlek oszd meg!

Képek: canva