Sokan már kipihentek és szép barnák vagytok, mások még csak ezután indulnak nyaralni.

A napozás, a fürdés sokkal jobban igénybe veszi a bőrünket, mint gondolnánk. Biztos tapasztaltátok már, hogy a nyári időszakban sokszor nem elég a megszokott testápoló vagy hidratáló krém. Bizony húzódik, viszket, esetleg hámlik a bőrötök.

Sőt! Az is előfordulhat hogy begyullad.

De mi is történik a bőrötökkel a nyaralás alatt?

Előszöri is tudni kellene mi volt hatással rá:

UVA és UVB.

Mik is ezek?

A napfény alapvetően látható fényből, infravörös sugárból (ez adja a Nap melegét) és ultraibolya, azaz UVA, UVB, UVC sugarakból áll. Az UV sugarak elősegítik a sejtek növekedését, osztódását, segítik a pigment és hámképződést a haj növekedési sejtjeinek osztódását. Segítik a D-vitamin kialakulását és pusztítják a kórokozókat. A szervezetben csökkentik a vércukor és koleszterin szintjét. Javítják az étvágyat, segítik a vörös vértestek szaporodását, a gyógyulási folyamatokat, növelik a szervezet ellenálló képességét.

Sajnos azonban nem mindegyik UV sugár a barátunk. Az UVB nagyobb barnulást eredményez, de felelős a leégésért, az UVA sugarak pedig a bőr mélyebb rétegeibe hatolva károsítják a szöveteket. Együttesen okozhatnak túlzott vérbőséget, gyulladást vagy akár égést és nem csak a bőr felszínén, hanem a mélyen fekvő szövetekben is. Lehetnek rákkeltők, segíthetik a gyulladáskeltő fehérjék szaporodását. Hatásukra szabad gyökök keletkeznek. A bőr a nagyobb meleg hatásárára fokozottabban párologtat, ezzel elveszíti hidratáltságát a bőrfelszínen, és a mélyebb rétegekben is gyorsítva az öregedési folyamatokat.

Bőrünk a barnulással, a hámsejtek és az azokban megtalálható pigment sejtek felszaporításával, valamint egy speciális fényelnyelő anyag termelődésével védekezik az UV sugarak behatolása ellen.

A naptejek, napolajok és egyéb fényvédő készítmények segítik a bőr védelmét, a hidratáció fokozását és némelyek még táplálják is kicsit a bőrünket.

Ezeken található egy varázs betű és szám kombinácó. Az SPF 15, 20, 30, 50. Az SPF (Sun Protect Factor) mutatja meg neked, hogy az adott termék mennyire véd meg a káros UV sugaraktól.

Érthetőbben, ha a te bőröd fényvédő krém használata nélkül 10 perc alatt ég le, akkor egy SPF 15-ös krémmel 15x hosszabb idő kell ehhez vagyis 150 perc napon tartózkodás alatt fogsz pecsenyére sülni.

Relax, kis segítőmmel

Minél magasabb az SPF utáni szám annál magasabb %-át szűri ki a fényből a káros sugaraknak. Persze ez csak akkor igaz, ha közben nem mentél be úszni és ezzel nem mostad le a krémet. ( Még a vízálló krémek egy része is lemosódik! )

Ha viszont már túl vagy a nyaraláson és szép barna vagy, akkor itt az ideje hogy pótoljuk a bőrben azokat az anyagokat amit ennek érdekében elveszített.

Gyere és relaxálj tovább nálam!

Pihensz addig is, amíg én magas hatóanyag tartalmú, professzionális készítményekkel személyre szabottan helyreállítom bőröd hidratáltságát, csökkentem az esetlegesen kialakult gyulladásokat, olyan vitaminokkal és más hatóanyagokkal táplálom, mely lassítja az öregedést és helyreállítja a normál élettani folyamatait.

Minden szépülni vágyót szeretettel várok,

Andi

Kép: canva

Ha tetszett, kérlek oszd meg!