Bőrápolás tavasszal

A címben elhangzó segélykérés minden év tavaszán visszhangzik a kozmetikám falai között.  Vendégeim az első tavaszi napsugarak idején kétségbe esve hívnak azzal, hogy nem tudják mi történt, de mindenféle „ragya” nőtt rájuk.  „Azonnal csináljunk vele valamit! ”

A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy minden bőrtípus reagál az évszakok változására. Másképp viselkednek a környezet változásának hatásaira. Működésüket és kinézetüket is befolyásolják az időjárás elemei.

Nem kell kétségbe esni. A változás jó! 😉 

Általában márciussal köszönt ránk a tavasz. Ilyenkor a téli hideget felváltja a szeszélyes időjárás. Jöhet hó, eső, szél és verőfényes napsütés. Ezek minden nap új kihívás elé állítják bőrünket. A szél és a hideg fokozottan igénybe veszi a bőr hidratációs állapotát.  Vagyis, még szárazabb, azaz vízhiányosabb lesz. Felszíne kipirosodhat, húzódhat, esetleg hámlani fog. Ugyanígy elveszíti a lipid – zsír réteg védelmét is. Ez az igénybevett és az öregedő bőröknél a felszín elvékonyodásával jár, míg a problémás bőrű vendégeim kicsit fellélegeznek, mert végre nem tocsog a zsírban az arcuk.  Sajnos ezek együttes hatása viszont az, hogy sérül a bőr természetes védőrétege. Hajlamosabb lesz a sérülésekre és a kórokozók támadását is nehezebben verik vissza, ezért hajlamosabbak lesznek a gyulladásra. Az egyetlen jó dolog a friss, éltető nap!

DE!  a napocska is csak akkor segít nekünk, ha mértékkel élvezzük. A fokozatos és mértékletes napozás segíti a regenerációs folyamatainkat, erősíti a bőr és egész testünk immunrendszerét.

És most mindezt ültessük át a gyakorlatba.

Ha a téli időszakban nem alkalmaztál savas hámlasztást vagy intenzívebb bőr csiszolást, akkor sincs veszve semmi.  Otthon jöhetnek a durvább szemcsés radírok. Kozmetikusod pedig kiegészítésként használhat enzimes vagy kombinált peelinget bőr típusodnak és pillanatnyi állapotának megfelelően. Ez serkenti a bőr megújulását és segíti a később bevitt hatóanyagok felszívódását.

Fontos, hogy helyreállítsuk a bőr védőrétegét.

Vagyis erősön pótoljuk az elveszett nedvességet. Fontos, hogy ne csak kívülről, belülről is hidratáljunk! Igyatok sok, egészséges folyadékot. A bőr nedvesség vesztését magas víz tartalmú nappali krémmel, vízmegkötő és vízmegtartó hatóanyagokat tartalmazó szérumokkal tudjátok kiegyensúlyozni. Ezt a mély rétegekig hatoló gépi kezelésekkel támogathatja a kozmetikus. Lefekvés előtt, ha szükséges, használj gyulladást csökkentő, nyugtató hatóanyagú és magas vitamin tartalmú éjszakai, regeneráló krémet. Ezekben lehet növényi olajok közül például argán olaj; A-, E-, F vitamin, cink-oxid, titán-dioxid, aloe vera, vagy a kamilla hatóanyaga az allantoin.

Mielőtt beszabadulnál valamelyik drogériába és impulzus vásárlásba kezdenél, kérj szakmai tanácsot kozmetikusodtól. Ő akár professzionális készítményt is ajánlhat neked, mely tökéletesen kiegészíti majd a kozmetikai kezeléseidet.

Nem csak az időjárás viszontagságai viselik meg a bőrt, de a vitaminszegényebb táplálkozás is meglátszik rajta. Amint lehetőség nyílik rá, egyél friss, valódi napon érlelt, itthon termett zöldségeket, gyümölcsöket.
A téli hónapok mozgás szegényebb időszaka és a kalóriadús étrend is változásért kiált. Jöhetnek a méregtelenítő kúrák, a rostban dús diéták. Menj ki a természetbe! Sétálj, fuss, élvezd a mozgást és a szabadságot.

A növényzet megújulásával együtt újulj meg te is.

Végül ne felejtkezzünk meg a napfényről sem. Fontos, hogy az első tavaszi napsugarak megjelenésekor kezdj fényvédő krémet használni. Ezzel megakadályozva az észrevétlen leégést (szűrt fénytől is le lehet égni!), vagy a túlzott pigmentációt.

Üdv,

Andi

Ha tetszett, kérlek oszd meg!

Képek: canva