A mai tökéletes világ elvárja, hogy ne csak a környezetünk, az életünk, mi magunk is tökéletesek legyünk. Ennek hatására szinte mindenki diétázik, ilyen-olyan dologtól mentesen étkezik, edzeni jár, igyekszik a lehetőségeihez mérten csinosan öltözködni és törődni a bőrével is.

Első lépésként a leginkább zavaró dologgal foglalkozunk. Vagyis a szőreinkkel. A természet az emberi szőrzetet eredendően a minket érő külső hatások, főként a hideg elleni védelemre találta ki. Most mondhatjuk, hogy igen, de ma már ruhát hordunk erre a célra akkor meg kinek kellenek a szőrök?

Tüntessük el! De hogyan?

Mi a jobb? A borotva vagy gyanta? Kell egyáltalán bármelyik, vagy elég lenne csak kiszőkíteni? Mikor érdemes gyantázni?

Gáz, ha pasi vagyok és én sem akarok szőröket? Ezek a kérdések szinte mindenkit foglalkoztatnak.

Itt az idő, hogy kicsit részletesebben beszéljünk róla.

Először is szőr és szőr között is van különbség. Tisztázzuk, hogy melyik kell nekünk és melyik nem.

Testünk szinte egész felületét apró piheszőrök borítják. Ezek a lanugók. Ezekre szükség van, mert ők teszik selymes tapintásúvá, bársonyossá a bőröd. Ha ezek a kis piheszálak megvastagszanak, vagy a színük színtelenről sötétté válik, akkor kezdenek zavarni bennünket és szeretnénk a leghatékonyabban megszabadulni tőlük.

Ezt tehetjük ideiglenesen: csipesszel, borotvával, gyantával, kézi depillátorral, krémmel vagy véglegesen is például villanó fénnyel.  A két eljárás közti különbséget mindenki ismeri. Az előbb felsoroltak után előbb vagy utóbb, de mindig újra kinőnek a szőreink.

A szőkítést ma már egyre kevesebben végzik, pedig a fiatalkorú kis vendégek esetén, ez az ideális megoldás. Ugyanis az ő hormonrendszerük ezzel együtt a szőrük mennyisége és típusa még nem alakult ki teljesen ezért nem szerencsés ezt drasztikusabb eljárásokkal befolyásolni.

Krém: gyors szervíznek nem rossz, de a krémekről azt kell tudni, hogy a szőrszál anyagát a keratint oldják és a bőr felszíne is pont ugyanezt a keratint tartalmazza. Vagyis használatukkor nem csak a szőr oldódik fel, de sajnos a bőrfelszín is. Ezeknél fokozott figyelmet kell fordítani a bőr védelmére a sérült felszín helyreállítására.

Borotva: Nos, ez a legkevésbé fájdalmas, de egyben a legkevésbé hatékony eljárás. Mégpedig azért, mert ebben az esetben a szőrt csak elvágjuk a bőrfelszín felett és az sajnos már másnap borosta formájában ismét megjelenik, 2-3 nap után pedig már zavaróan látszik. Ez még nem minden. Nem elég, hogy látszik, de sokaknál viszket, szúr vagy épp piros kis szőrtüszőgyulladásokat produkál.

Ezek után kijelenthetjük, hogy talán a legideálisabb eljárás a gyantázás. Igaz, kicsit fáj, de sokkal tartósabb. Ha szakképzett ember végzi, akkor a használt anyagok miatt a gyulladás esélye is sokkal kisebb és kíméletesebb a bőrfelszínhez és a bőrben található hajszálér hálózathoz is. Vagyis, tutira nem lesz rajtad véraláfutás még az érzékeny területeken sem.  A szőreid nem erősödnek. Sőt! Ha megfelelő időpontban szabadulsz meg tőlük, akkor gyengülnek és kb. 3 hétig nincs gondod rájuk.

Mi a megfelelő időpont?

Attól függ, mit szeretnél.  Ha azt hogy a lehető legkevésbé fájjon, vagy épp ritkuljon, akkor érdemes egy darabig megfigyelned önmagad.

Milyen gyorsan nő a szőröd? Egy átlag ember szőre onnantól, hogy kibújik a bőrfelszínre kb. 21-28 nap mire eléri a teljes hosszát, aztán észrevétlenül kihullik és cserélődik, pont úgy, mint a hajad. Ha szedted már pl. a szemöldököd, akkor biztosan észrevetted, hogy szedéskor előfordul, hogy a kitépett szőr végén ott van a szőrhagyma, máskor viszont nincs. Nos, ez nem a te hibád. Amikor a szőr növekedési fázisban van, akkor még kapcsolódik a szőrhagymához, és ekkor egy kocsonyás anyag veszi körül. Ha ekkor téped ki a szőrt, akkor bizony fájdalmas lesz, de hatékony. Ugyanis a szervezetnek a nulláról kell új szőrszálat képezni. A megfelelő szőrképző sejteket osztódásra bírni, azokból előbb szőrhagymát kell képezni, annak pedig szőr szálat, ami végül kibukkan a felszínre és nő míg el nem éri a teljes hosszát, vagy amíg meg nem szabadulsz tőle. Ez egy hosszadalmasabb folyamat. Ha ezt a legtöbb gyantázáskor ebben a fázisban sikerül megtenni, akkor a szőrhagyma előbb utóbb azt fogja érezni, hogy:  Na, tudod mikor növesztek én neked új és erős szőrt ide amikor úgyis kitéped. Vagyis a hosszú távú eredmény az lesz, hogy a szőrszálak ritkulnak és vékonyodnak. Amikor úgy téped ki a szőrt, hogy ez a kocsonya már nincs a végén akkor a szőröd a cserélődő fázisban van. A szervezet már létrehozta az új szőrt és tolja maga előtt a régit, ami már nem kapcsolódik a szőrtüszőhöz, a szőrhagymája elkezdett sorvadni, már nem borítja a kocsonyás anyag. Ebben az esetben sajnos sem a szőr mennyisége sem a minősége nem fog változni csak a komfort érzeted lesz sokkal jobb. Nem csak sima lesz a bőröd, de egy forró nyári napon az izzadtság is kevésbé keseríti meg az életed, hiszen akár egy illatos nedves törlőkendő is felfrissíti a kényes területet.

És itt most megint tegyünk tisztába néhány dolgot. Ha az adott területen nincs szőr, az nem azt jelenti, hogy akkor ott nem fogsz izzadni. Maximum azt, hogy könnyebb tisztán tartani azt a területet.

Mindegy hogy stressztől, melegtől vagy épp sportolástól izzadsz olyankor a verejtékkel együtt faggyú is ürül a bőrfelszínre. Izzadás során nem a veríték, hanem a bomló faggyú okozza a kellemetlen testszagot.  Ez ellen az egyetlen hatékony védekezés a tisztálkodás én nem a 6 tonna illatszer.

A következő részben a férfi szőrtelenítésről és a benőtt szőrökről esik majd szó.

Remélem hasznosnak érezted, amit olvastál.  Ha igen, akkor térj vissza az oldalra jövőhéten is.

Osszátok meg, ha hasznosnak találtátok.

Üdv: Andi

Ha tetszett, kérlek oszd meg!